dinsdag 22 maart 2011

Veel reizigers tevreden over regionaal ov

UTRECHT - Reizigers met het openbaar vervoer waren vorig jaar ongeveer even tevreden over hun bus, tram, metro, regionale trein en boot als in 2009. Bijna 80 procent van de 85.000 geënquêteerden geeft als rapportcijfer een 7 of hoger.

Dat blijkt dinsdag uit de jaarlijkse ov-Klantenbarometer van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer.

Het hoogste cijfers gaat naar het busvervoer op de vier Friese Waddeneilanden. Het busvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag scoort ook goed. Bij de regionale treinen in het oosten van het land vallen de cijfers tegen.

De reizigers in het stads- en streekvervoer geven in het onderzoek onder meer een beoordeling over zitplaats, netheid, informatie, tarief, frequentie en sociale veiligheid. De waardering in de stadsregio's Rotterdam en Amsterdam voor het reizen met de ov-chipkaart is positief. In Rotterdam en omgeving kwam het rapportcijfer uit op een ruime 7. In Amsterdam had het gebruikersgemak een iets lagere score: 6,8.

Uit het onderzoek komt naar voren dat nog niet iedereen gewend is aan de ov-chipkaart. De best scorende regionale treindienst is de Valleilijn van Connexxion. Deze felblauwe trein tussen Amersfoort en Ede haalt een 7,6.

Tot de stijgers in waardering horen ook de drie Arrivalijnen in Groningen. Minder goed scoren de regionale treinen in Twente en rondom Arnhem. Dat kwam door technische problemen en doordat in de spits minder treinen reden. Vooral de lijn Arnhem-Winterswijk werd minder gewaardeerd (van 6,8 naar 5,9).

Het valt een woordvoerder van reizigersvereniging Rover op dat de resultaten van de barometer niet veel verschillen met die van vorig jaar. Ook treft het hem dat de vervoerders NS en Syntus de reizigers niet kunnen bekoren, maar zij zijn niet als enige schuldig aan bijvoorbeeld vertragingen.

"Die zijn ook te wijten aan spoorbeheerder ProRail, maar dat zie je niet terug in de enquête." Om reizen met het openbaar vervoer te bevorderen moet volgens de zegsman in ieder geval niet worden bezuinigd op het openbaar vervoer. Bron; De Stentor 22-03-2011

dinsdag 8 maart 2011

Boete voor Vervoersbedrijven Syntus en Connexxion

Vervoersbedrijven Syntus en Connexxion wijten de uitval van treinen op de lijnen Zutphen-Oldenzaal en Almelo-Marienberg aan de slechte staat van het materieel.

Beide bedrijven moeten van de Regio Twente een boete betalen, omdat er te vaak treinen uitvallen of niet op tijd rijden. In totaal gaat het om 60.000 euro. Syntus en Connexxion gaan niet in beroep. Door een ander onderhoudsbedrijf in te huren, willen Syntus en Connexxion herhaling voorkomen. Bron; RTV Oost 08-03-2011

dinsdag 1 maart 2011

Arriva wil treinen onderhouden

EMMEN - Arriva wil veertig nieuwe treinen voor de spoorlijn Emmen - Zwolle en trajecten in de Achterhoek zelf gaan onderhouden. Daarom zal er samen met spoorbedrijf Strukton in Zutphen een onderhoudswerkplaats worden gebouwd.

Door zelf de treinen te onderhouden hoopt Arriva de betrokkenheid bij het treinbedrijf te vergroten waardoor reparaties sneller worden uitgevoerd en korter duren. Volgens de spoorvervoerder zal dat direct te merken zijn in een hogere punctualiteit in de dienstregeling op Emmen - Zwolle. Vanaf december 2012 gaat Arriva rijden. Bron; RTV Drenthe 01-03-2011