maandag 20 februari 2012

Reizigersvereniging zoekt jonge bestuursleden

VROOMSHOOP - Reizigersorganisatie Alma (Almelo - Mariënberg) is op zoek naar jonge bestuurders die zich in willen zetten voor het behoud van de spoorverbinding tussen Almelo en Mariënberg.

Seine Jan Seinen aanvaardde het voorzitterschap bij de oprichting van de belangengroep in 1997. Hij liet toen wel weten dat hij ‘ad interim’ preses wilde zijn. Maar dat tussentijds voorzitterschap duurt al bijna vijftien jaar.

Seinen is inmiddels 80 jaar en hij hoopt dat er snel een opvolger komt. „En wij kunnen er nog wel een jong bestuurslid bij gebruiken”, zegt secretaris Henk Middag. De twee vinden dat het nog steeds nodig is om voor het behoud van de spoorverbinding te strijden. „Wij werden altijd heel serieus genomen”, zegt Seinen. „Bij de eerste aanbesteding van de spoorlijn belde Connexxion ons nog op. Ons oordeel was van groot belang in het begin”, zegt Seinen. Onlangs is er een nieuwe aanbesteding geweest en dit keer werd Alma niet meer gebeld door een potentiële exploitant. Vanaf 2013 wordt Arriva de exploitant van de spoorlijn.

Seinen denkt dat het belang van Alma op de achtergrond is geraakt nu de instandhouding van de spoorlijn zeker lijkt. Toch waarschuwt hij voor nonchalance. „Er zijn dagelijks wel meer dan duizend reizigers die gebruik maken van de trein op dit parcours.”

Alma hoopt dat de treinverbinding bij Mariënberg wordt doorgetrokken naar Hardenberg. „Dan kan een reiziger vanuit Almelo rechtstreeks door naar Emmen en dat zou een grote winst zijn”, aldus Middag. Bovendien is er nog altijd gemorrel. Recent kwam in het nieuws dat de stations in Geerdijk en Daarlerveen gesloten zouden worden. Dat onheil lijkt afgewend. Volgens Seinen en Middag toont het aan dat het bestaan van Alma nog steeds van groot belang is. Tubantia 18.02.2012

zaterdag 4 februari 2012

Belgisch bedrijf komt met bouwpakket voormalig station Vriezenveen

Tubantia 02 februari 2012

VRIEZENVEEN - Een bedrijf uit België heeft een bouwpakket gemaakt van het voormalige station in Vriezenveen, dat in 1984 is gesloopt. Een boek over de 100 jaar spoorwegen in Vriezenveen van Hessel Boonstra heeft aan de wieg gestaan van het initiatief van de Belgen. In het Historisch Museum aan het Westeinde in Vriezenveen is woensdag het schaalmodel van het station en omgeving gepresenteerd.

Schuin achter het wit gepleisterde stationsgebouw hangen kledingstukken aan de waslijn wapperend te drogen. En een glazenwasser staat hoog op een ladder om de ramen te lappen van het statige pand. In het Historisch Museumm is dit plaatje te zien. Het betreft een maquette, op een schaal van 1:87, van het stationsgebouw dat in 1906 in Vriezenveen is gebouwd. Tot afgrijzen van met name bestuur en leden van de Vereniging Oud Vriezenveen bestaat het pand niet meer. „We kunnen met deze maquette mensen bewustmaken van het verlies van historisch waardevolle gebouwen in Vriezenveen”, zegt voorzitter Gerhard Boes van de Vereniging Oud Vriezenveen.

Het voormalige station van Vriezenveen wordt momenteel als bouwpakket aangeboden door de firma Train Service Danckaert, afkomstig uit het Belgische Brugge. De prijs bedraagt 70 euro voor een pakket.

Het idee om het station als bouwpakket te maken, heeft alles te maken met het boek dat Vriezenvener Hessel Boonstra heeft geschreven over 100 jaar spoorwegen in Vriezenveen, van 1906 tot 2006. Het station wordt uitvoerig belicht, inclusief bouwtekeningen. Danckaert klopt aan bij de Vereniging Oud Vriezenveen, de uitgever van het boek van Boonstra. De vraag luidt: mogen wij de tekeningen gebruiken om een model op schaal te produceren.

Als dank voor de medewerking ontvangt de vereniging een bouwpakket. En daarmee gaat Dick Reindorp aan de slag. De Almeloër is een collega van Boonstra. De twee ambtenaren van de gemeente Twenterand delen bovendien een gezamenlijke liefde: de spoorwegen. De mannen bespreken de indeling van de maquette, waarna Reindorp de uitwerking voor zijn rekening neemt.

In het Historisch Museum krijgt het schaalmodel een plek in een vitrine die op ooghoogte wordt geplaatst. Museum en de Vereniging Oud Vriezenveen zien het station als een markant gebouw dat jammerlijk verloren is gegaan. „Zoals veel meer prachtige panden uit het dorpsgezicht van Vriezenveen zijn verdwenen”, aldus Boes. „Misschien zet het mensen