Voor velen in het gebied is het een lang gekoesterde wens: een rechtstreekse treinverbinding tussen Almelo en Hardenberg.
De provincie Overijssel heeft besloten tegemoet te komen aan die wens. Als alles volgens plan verloopt, dan rijdt de eerste rechtstreeks trein tussen Almelo en Hardenberg vanaf eind volgend jaar.
De provincie wil Twente beter verbinden met Hardenberg en Zuidoost Drenthe. Dat wil ze doen door de treinverbinding Almelo-Mariënberg door te trekken naar Hardenberg. Voor de treinreiziger in het gebied heeft dat veel positieve gevolgen: een overstaploze verbinding, minder reistijd en een betere aansluiting op het andere openbaar vervoer.
Aanpassing aan spoor
Voordat de rechtstreekse treinverbinding er is, moet er nog wel wat werk gebeuren. Het spoor tussen Almelo en Hardenberg moet bijvoorbeeld aangepast worden. Die werkzaamheden beginnen eind april volgend jaar. Dan vindt er ook meteen spoorvernieuwing plaats tussen Mariënberg en Almelo. Sporen, dwarsliggers, ballast en overwegen worden over een lengte van 17,5 kilometer vernieuwd. In de periode eind april tot en met begin juni rijden er daarom geen treinen, maar bussen tussen Almelo en Mariënberg. De provincie Overijssel heeft de werkzaamheden gisteren gegund aan uitvoerder Strukton Rail.Als de aanpassing van het spoor is afgerond, dan kan de snelheid tussen Almelo en Mariënberg ook omhoog: van 80 naar 120 kilometer per uur. Omdat de trein sneller kan rijden op het traject, is het mogelijk om ieder half uur een trein te laten rijden tussen Almelo en Hardenberg.
Station dicht
Ook die maatregel heeft weer een aantal gevolgen. In Hardenberg komt er bijvoorbeeld een extra wissel. In Mariënberg wordt een opstelspoor verlegd. Op het station in Almelo gaat men het spoor verder doortrekken. Daardoor hoeven reizigers minder ver te lopen om over te stappen of om de uitgang van het station te bereiken. De rechtstreekse treinverbinding heeft wel tot gevolg dat station Geerdijk moet sluiten. Na station Enschede De Eschmarke is Geerdijk de minst gebruikte halte van Nederland. De Stentor 19-11-2015