woensdag 9 mei 2012
Vervoerder Syntus in geldnood
Vervoerder Syntus verkeert in grote financiële nood. Syntus onderhoudt onder meer de spoorverbindingen
Zutphen-Oldenzaal, Almelo - Marienberg en verzorgt diverse busverbindingen in Overijssel, waaronder het stadsvervoer in Zwolle.
Het bedrijf zou vanaf volgende maand geen geld meer hebben. De aandeelhouders zouden moeten bijspringen.
Een woordvoerder van Syntus ontkent dat het voortbestaan van de vervoerder in gevaar is. Wel erkent hij dat Syntus er financieel niet rooskleurig voorstaat. Er is vorig jaar verlies geleden, maar een verbeterprogramma moet er voor zorgen dat het rendement verbetert.
vrijdag 4 mei 2012
Trein Alma dichter bij de perrontunnel
ALMELO/MARIENBERG - De lange afstand op treinstation Almelo van de perrontunnel tot de trein richting Mariënberg is vele reizigers al jaren een doorn in het oog.
Dat geldt ook voor Regio Twente. Dus toen ProRail aanklopte met plannen om de wachtruimtes te verbeteren, greep het regiobestuur zijn kans. Regio Twente, ProRail en NS trekken nu samen op om het station in Almelo ingrijpend te verbouwen.
De lijn Almelo-Mariënberg wordt honderd meter langer, zodat die trein dichter bij de perrontunnel en de andere sporen kan stoppen. Overstappen wordt dan makkelijker. Het gebouw dat aan het eind van het perron staat, moet worden gesloopt. De kiosk verhuist naar het pand in het midden van het perron, evenals een wachtruimte en een pauzeplek voor het treinpersoneel. "Zo verbeter je ook het gevoel van sociale veiligheid, doordat je niet meer zo ver van de ingang van het perron staat te wachten op de trein", aldus Wim Michel van Regio Twente.
Reizigersvereniging ALMA reageert verheugd op de plannen van Regio Twente en ProRail. Doortrekking van het spoor richting de perrontunnel vinden ze 'een prima idee'. "Dat is al langer één van onze wensen. Die honderd meter doet het hem vaak wel. Anders moet men weer een half uur wachten op de volgende aansluiting", zegt secretaris Henk Middag. "Het is toch een heel eind om naar voren te lopen. Vooral ouderen en gehandicapten hebben er moeite mee."
Op werkdagen maken gemiddeld 640 reizigers gebruik van het spoortraject Almelo-Mariënberg. Bijna de helft van de reizigers zijn studenten, die reizen met een ov-studentenkaart. Voor de rest zijn het vooral forenzen die reizen met de trein van (nu nog) Connexxion.
De ingreep op het station gaat ongeveer 1,2 miljoen euro kosten. Regio Twente heeft de zogenoemde ALMA-gemeenten al gevraagd of het 1 miljoen euro mag halen uit het 'spaarpotje Almelo-Mariënberg', waar nu nog 3,8 miljoen euro in zit. ProRail en NS investeren 400.000 euro vanuit de landelijke actie 'prettig wachten'. De colleges van Almelo, Hellendoorn en Twenterand zijn akkoord met de investering. Het wachten is nog op Hardenberg en de provincie.
De nieuwe ontwikkelingen staan los van de discussie over het mogelijk doortrekken van de ALMA-lijn naar Hardenberg, benadrukt Regio Twente. Voor Almelo en Hardenberg is dat een al lang gekoesterde wens, maar de stations Daarlerveen en Geerdijk zouden dan moeten sluiten. Daar is veel protest tegen, dus besluitvorming daarover laat nog op zich wachten.
De veranderingen aan de ALMAlijn op station Almelo zijn wel 'een wenselijke voorwaarde' om de eventuele doortrekking naar Hardenberg te realiseren, aldus Michels. "De verwachting is dat dat meer reizigers zal trekken en met de veranderingen aan de ALMA-lijn maak je het voor hen dan aantrekkelijker." De werkzaamheden aan de hal beginnen eind dit jaar en duren een half jaar. Die aan het perron starten in 2013.Bron; De Stentor 04.05.2012
donderdag 3 mei 2012
Station Almelo op de schop
ALMELO - Het treinstation in Almelo wordt ingrijpend verbouwd. Regio Twente, Prorail en de NS investeren circa 1,2 miljoen euro in de stationshal, het perron én de spoorlijn Almelo-Mariënberg.
De lijn Almelo-Mariënberg (ALMA) wordt 100 meter langer, zodat de treinen dichter bij de perrontunnel en de andere sporen kunnen stoppen. Overstappen wordt dan makkelijker. Het gebouw aan het eind van het perron, wordt gesloopt. In het pand midden op het perron komt de kiosk, een wachtruimte en een pauzeplek voor het treinpersoneel. „Zo verbeter je ook het gevoel van sociale veiligheid omdat je niet meer zo ver weg van de ingang van het perron staat te wachten op de trein”, aldus Wim Michel van Regio Twente. Door het gebouwtje waar nu de kiosk in zit, te slopen moet er aan het begin van het perron meer ruimte ontstaan, zodat zich daar de drukte niet langer ophoopt.
De werkzaamheden aan de hal starten nog dit jaar, die aan het perron in 2013. Treinreizigers zullen er ‘enige hinder’ van ervaren, maar de trein tussen Almelo en Mariënberg zal er gewoon om rijden en vertrekken vanaf het gebruikelijke spoor, verwacht projectleider Bron; Tubantia 03.05.2012
Abonneren op:
Posts (Atom)